Consumator casnic

Man controlling the central heating thermostat

În prezent, ponderea energiei consumate de sectorul rezidenţial în Republica Moldova este de aproape 50% din consumul final de energie pe ţară, constată Balanța energetică pentru anul 2016. Potrivit Cercetării privind consumul de energie în gospodăriile casnice, realizată Biroului Național de Statistică în 2016, peste 56% din locuințele din țară sunt încălzite cu sobe individuale pe cărbune sau lemne. Astfel, există un potenţial semnificativ pentru eficientizarea consumului de energie şi economisirea de mijloace la încălzirea caselor particulare prin trecerea la încălzirea pe biomasă.

Avantajele biomasei

Prin încălzirea pe pelete sau brichete puterea calorica a materialelor combustibile este sporită, fiind mai mare decât a lemnului obișnuit. Spre comparație: un sac de pelete de 15 kilograme este echivalentul a opt metri cubi de gaz natural sau a 35 de kilograme de lemne cu 25% umiditate. În plus, peletele și brichetele ard cu foarte puține emisii de fum și noxe, costurile de transport sunt mici, există o logistică îmbunătățită și clară de stocare și utilizare automatizată. Cenușa rezultată reprezintă sub 1,5% din masa care arde și este un excelent îngrășământ natural.

Pentru a afla capacitatea centralei termice pe care să o instalezi în locuință și costurile legate de încălzire, utilizează calculatorul din partea dreaptă a acestei pagini.

Stimulente pentru consumatori

La începuturile dezvoltării pieței de biomasă, au existat câteva linii de finanțare pentru instalarea unui cazan pe biocombustibil în gospodăriile casnice sau la micro-întreprinderi. Una dintre aceste oportunități, finanțată din fondurile europene ale Proiectului Energie și Biomasă, a fost subvenționarea procurării și instalării cazanelor pe biomasă în mărime de până la 1300 de euro, de care au beneficiat, în anii 2012-2015, peste 1000 de familii și microîntreprinderi.

De asemenea, consumatorii casnici de energiei au avut posibilitatea să aplice pentru finanțare la Facilitatea de finanțare pentru energie sustenabilă (MoSEFF), gestionată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

În acest compartiment al site-ului, consumatorii casnici de energie vor putea găsit informaţie despre: