Ghidul calităţii

Recomandări pentru verificarea calităţii peleţilor:

  • Puneţi o cantitate mică de pelete într-un pahar cu apă. Peletele bun își va păstra forma pentru o perioadă mai lungă. Dacă peletele se dizolvă imediat în apă, atunci calitatea acestuia este îndoielnică.
  • Peletele calitativ este neted şi dur la atingere.
  • Peletele care se fărâmiţează la atingere are umiditate mare şi va avea eficienţă redusă la ardere.
  • Peletele calitativ lasă maxim 4% de cenușă după ardere. Cenuşa rămasă este un bun fertilizator pentru plante. Volumul mare de cenuşă rămas după ardere denotă calitatea proastă a peletelui.

Recomandări pentru verificarea calităţii brichetelor:

  • Lăsaţi brichetele pentru câteva minute în apă. Un brichete bun se va lăsa la fundul vasului şi se va dizolva mai greu. Brichetele cu densitate mică va pluti la suprafață şi se va dizolva uşor.
  • Aruncaţi brichetele jos. Dacă se face uşor bucăţi, atunci are densitate mică şi va trebui să puneţi o cantitate mai mare pentru a avea căldura dorită.
  • Un brichete mai puțin dens conține o cantitate mai mică de energie: arde mai repede şi degajă mai puţină căldură.
  • Brichetele calitativ lasă maxim 6% cenuşă după ardere. Brichetele ce lasă multă cenuşă are capacitate calorică mică.
  • Dacă evacuarea cenușii se face mai des de o dată la 4 zile, calitatea combustibilului poate fi motiv de îngrijorare.

Alegerea biocombustibilului calitativ şi adecvat tipului de cazan pe biomasă sunt  precondiţii cheie pentru  funcţionarea eficientă  a centralelor  termice pe biomasă.

Puterea calorică a biocombustibilului şi, respectiv, preţul acestuia variază în funcţie de sursa de biomasă din care este produs:

Brichete/pelete cu umiditate de maxim 10% Putere calorică brută (MJ/kg)
Coji de nucă 20
Coji de floarea soarelui 19
Rumeguş de lemn 18
Paie 15

Precizăm că Republica Moldova nu are, deocamdată, un laborator de testare a biocombustibilului, deşi certificarea acestuia este obligatorie începând cu ianuarie 2015 conform Hotărârii de Guvern  nr. 1070 din 27.12.2013.