Istorii de succes

Hrișca și migdalul sunt noile materii prime pentru brichetele moldovenești

Din toate sursele de energie regenerabilă, biomasa are potenţialul cel mai mare în Republica Moldova. De acest fapt s-a convins și tânărul antreprenor, Dmitri Asoscov, care câștigă bani transformând deșeurile în energie. Inspirat de succesul altor producători și din dorința de a rămâne acasă, lângă familie, Dmitri și partenerul său Serghei Alexei au pus pe roate o afacere care, la trei ani de la lansare, le asigură nu doar confort financiar, dar și satisfacție morală pentru contribuția la reducerea consumului de energie fosilă și sporirea securităţii energetice a țării.

Ludmila Abramciuc: Cu toții ne-am început afacerile în garaje, dar, datorită UE, am ajuns la un nivel calitativ nou

Ludmila Abramciuc și soţul ei Ivan Damaschin și-au lansat afacerea în 2008, atunci când biocombustibilul în Moldova era o noutate, iar piață pentru acesta nu exista. Acum, în 2017, ei pot produce suficient biocombustibil pentru a încălzi aproape 80 de școli. „Dacă atunci când începeam afacerea oamenii întrebau ce sunt brichetele, acum consumatorii cunosc tipurile de brichete și aleg minuțios produsul care li se potrivește”, spune Ludmila Abramciuc.

Producătorii de biocombustibil își testează produsele la un Laborator acreditat, datorită sprijinului acordat de Uniunea Europeană

Producătorii de biocombustibil din R. Moldova îşi deschid noi pieţe de desfacere datorită certificatelor de calitate eliberate de singurul laborator acreditat din ţară să testeze parametrii fizici şi chimici ai biocombustibilului.

7 şcoli şi grădiniţe din raionul Ungheni au parte de energie verde în cadrul unui Parteneriat Public Privat

Consiliul Raional Ungheni a semnat un contract de Parteneriat Public-Privat (PPP) cu compania Green Energo care livrează instituţiilor beneficiare energie verde la tariful de 750 lei Gcal. Ungheni este cel de-al doilea raion, după Leova, care a lansat serviciile de Parteneriat Public-Privat în furnizarea energiei termice din biomasă, cu suportul Proiectului Energie şi Biomasă.

Grădiniţa „Povestea” din Nisporeni este prima instituţie publică din oraş ce a trecut la energia regenerabilă

Cei 270 de copii de grădiniţa „Povestea” din oraşul Nisporeni trăiesc o poveste. Ei au doldora apă caldă de la energia solară, iar iarna vor veni în încăperi încălzite cu energie din biomasă.

Uniunea Europeană aduce energia curată copiilor de la grădiniţa „Lăstărel” din oraşul Făleşti
Iarna aduce căldură și confort termic pentru cei 140 de copii de la grădinița „Lăstărel” din orașul Fălești, care beneficiază de apă caldă de la colectoare solare și căldură de la energia din biomasă datorită investiţiilor Uniunii Europene.
Şcoala şi grădiniţa din Brătuleni, Nisporeni, au trecut la încălzirea pe biomasă datorită investiţiilor Uniunii Europene

Deja de trei ierni, elevii gimnaziului din Brătuleni, raionul Nisporeni, au confort termic sporit în școală, iar din anul curent și grădinița din comună va avea centrală termică pe biomasă și apă caldă curentă, produsă de colectoare solare.

Cu suportul UE, şcoala din Bălțata, Criuleni, a renunțat la gaz în favoarea peletelor produse de un agent economic din localitate

Cu o populație în creștere și o școală mare de întreținut, primăria a decis în anul 2011 să aplice pentru fondurile europene ale Proiectului Energie și Biomasă, instalând o centrală termică de 220 kW, care funcționează pe pelete. Noua centrala termică încălzește școala cu o suprafață de peste 2000 de metri pătrați, în care învață peste 160 de copii. Până atunci, școala se încălzea pe gaze naturale, însă datorită costurilor înalte, doar o parte din încăperi erau încălzite.