Tipuri de brichete şi pelete

Brichete Pini&Kay
Brichetele Pini-Kay reprezinta un brichete de forma paralepiped cu 4, 6 sau opt laturi cu o gaura radială, realizată mecanic. Brichetele este obţinut prin presarea la temperatură  (pînă la 400 C) şi presiune înaltă (1000-1100 bari)  a materialului în prealabil uscat.

Brichete Pini&Kay obţinut prin tratament termic are o culoare maro sau negru distinctiv al crustei exterioare. Crusta oferă brichetelor de acest tip:  rezistența la deteriorare mecanică, rezistență ridicată la umiditate.

Brichete Pini&Kay are o capacitatea de ardere/mocnire îndelungată, cu eliberarea uniformă a căldurii şi o temperatură înaltă. Acest efect se obţine graţie formei şi găurii longitudinale. Totodată gaura longitudinală permite ventilarea proprie a brichetului, fapt ce permite utilizarea lui în cazane cu sisteme de ventilare cu capacitate redusă.

Totodată la utilizarea pentru grătar, deoarece la contact cu grăsimea nu izbucnesc flăcări. Nu împroaşcă scântei şi eliberează de 3-4 ori mai puţină cenuşă. Cenuşa constituie mai puțin de 1% şi poate fi utilizată ca îngrășământ valoros care este ecologic.

Valoarea calorică a brichete Pini Kay este 4900-5100 kcal / kg, care depășește cu mult valoarea calorică a lemnului datorită arderii uniforme pe toată suprafaţa inclusiv din interior.

Densitate înaltă permite de a le stoca aproape pe termen nelimitat în condiții de umiditate atmosferică.

Brichete Nestro

Brichetele Nestro – sunt realizate prin presare mecanică sau hidraulică (400-600 bari) din rumeguș de lemn, paie de cereale, coji de culturi oleaginoase. Brichete Nestro nu sunt supuse tratament ului termic la presare,  comparaţie cu brichetele  Pini&Kay. 

Brichetele Nestro sunt de formă cilindrică cu diametru intre 65 – 85 mm cu sau fără gaură longitudinală. Lungimea poate varia de la 20 la 30 cm. În general, puterea calorică este de 5100 kcal/kg, spre deosebire de lemn (2000 kcal/kg). Este recomandat pentru toate tipurile de sisteme de încălzire concepute pentru combustibili solizi – sobe, șemineu, cazane. Sunt perfecte pentru gătit la foc deschis – BBQ, grătar. În urma arderii rezultă puțină cenușă aproximativ 10% aceasta putând fi folosită ca și fertilizator pentru sol.

Ele trebuie să fie depozitate într-un loc acoperit, uscat, cu temperaturi de la +5 la +40 oC și umiditate de 30-80%. Brichete nu pot fi expuse la apă și medii agresive, acestea ar trebui să fie protejat de lumina directă a soarelui și căldură. La păstrare, se economiseşte spaţiu de depozitare, luând în calcul că cantitatea de căldură care se elimină de la arderea a 5 metri cubi de lemn este echivalentă cu arderea unei tone de brichete Nestro.

Brichete RUF

Numele acestui tip de brichete a trecut de la companie, care specializata in producerea utilajului pentru producerea unui astfel de brichete, în onoarea fondatorului companiei Hans Rufus (Hans Ruf).

Brichete RUF se produc prin presare hidraulică (presiune 300-400 bari) doar din lemn de esență tare şi moale sub forma de cărămizi, elementul de legătură este lignină, care este eliberată la temperaturi ridicate.

Brichete RUF poate fi utilizat atât în cazane pe combustibil solid şi cazane industriale.

Acest tip de combustibil are suficiente avantaje, dar, din păcate, există un defect, – brichete RUF nu este rezistent la umiditate, Astfel, încât înainte de a cumpăra brichete RUF, este necesar de a organiza condițiile optime pentru depozitare.

Peleţii

Peleţii din lemn sunt combustibili solizi naturali și biocompatibili obținuți prin intermediul unui proces industrial mecanic, având ca materie prima scoarța de copac, rumeguș (rezultat din prelucrarea masei lemnoase), bușteni, plante energetice etc., dar nu şi deșeuri lemnoase contaminate cu orice fel de substanțe poluante.

Peleţii din lemn, sunt realizați în marea lor majoritate din esențe de lemn rășinos (brad şi molid) dar si din esența tare (fag, salcâm). In procesul de fabricație al peleţilor din fag, se adaugă şi lemn rășinos (maxim 10%), având ca scop „lipirea” fibrelor prin lignificare şi rășina rezultată.

Peleţii au forma cilindrică, diametrul acestora fiind cuprins între 6 şi 8 mm (in cazul peleţilor pentru uzul industrial), având lungimi cuprinse intre 5 si 45 mm in funcție de compusul lor. Prin urmare, un avantaj major il reprezintă spațiul redus necesar depozitarii acestora: 1 tona de pelete este echivalenta cu aproximativ 1,5 m³.