Pentru a contribui la o mai bună însușire a perceperii proiectelor de eficiență energetică și promovarea surselor regenerabile de energie, in special utilizarea biomasei in perioada anului 2023, copii de la grădinițe și școli din 30 de localități s-au bucurat de spectacole educaționale susținute la Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță” din Chișinău, Teatrul B. P. Hasdeu Cahul și Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Spectacolele au fost organizate în cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile.
Totodată, peste 370 de elevi, cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani din 56 de școli, au participat la concurs cu lucrări în ulei, acuarelă, creion, pix și colaj. Lucrările au fost evaluate de un juriu format din artiști plastici și reprezentanți ai programului finanțat de UE.
Tabăra de vară cu specific bioenergetic Energel este concepută ca o activitate premium pentru elevii claselor a VII-a și a VIII-a. Lansarea primei tabere a fost realizată în perioada 2011-2015. 322 de elevi au participat la taberele de vară de zece zile, care s-au organizat în locuri pitorești și au avut un program intens de instruiri distractive.
Selectarea participanților la tabăra de vară, câte un elev din clasele a VII-a și a VIII-a, s-a făcut în baza unui concurs organizat în fiecare școală de către un juriu în frunte cu directorul instituției. Juriul a evaluat lucrările elevilor din cadrul cursurilor de energie regenerabilă, studiate pe parcursul anului școlar, cele mai bune lucrări fiind premiate cu dreptul de participare la tabăra Energel.
Activitățile educaționale și distractive cuprind dezbateri vizând avantajele/dezavantajele surselor regenerabile de energie; organizarea flash-mob-urilor de promovare a mesajelor ecologice; construirea, împreună cu specialiştii invitaţi, a machetelor de panouri solare, turbine eoliene şi de producere a brichetelor şi peleţilor din biomasă pentru generarea energiei; participarea la activităţile de salubrizare a parcurilor publice şi a zonelor de agrement din localităţile care au găzduit taberele de vară; organizarea prezentărilor de modă la care au fost demonstrate haine şi articole de artizanat confecţionate din materiale ecologice reciclabile; montarea unui spectacol despre importanţa utilizării energiei regenerabile în comparaţie cu daunele aduse de folosirea combustibililor fosili. De asemenea, au fost organizate excursii în locuri pitoreşti din vecinătate, iar la închiderea taberei fiecare participant a primit o diplomă şi un suvenir ecologic.
Sustenabilitatea instruirilor din Tabăra de vară este asigurată prin activitățile ulterioare ale elevilor, care trebuie să întreprindă activități educaționale cu semenii lor în comunități sau școli. Totodată, a fost creată o rețea de voluntari în domeniul energiei verzi, 25 de tineri promotori ai energiei regenerabile fiind implicați în organizarea şi desfăşurarea Festivalului Sun Da-i Fest, a Zilei Naţionale a Tineretului în Moldova, Zilelor ONU în Moldova.
In vara anului 2023, 112 elevi au învățat la tabăra de vară ENERGEL cum să fie prietenoși mediului și să economisească energia. Tabăra a fost sprijinită de programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.
Programul taberei a inclus o vizită la cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova, o investiție de patru milioane de dolari în raionul Criuleni, precum și o activitate de salubrizare a localității Răculești.
Copiii au calculat propria amprentă climatică și au montat un spectacol cu tematică legată de climă. Ei au mai participat la ateliere practice de reutilizare a obiectelor.
Un tânăr inventator din satul Boldurești, raionul Nisporeni, a prezentat în cadrul taberei un prototip care demonstrează transmisia energiei printr-un singur fir, încercând să repete experimentele celebrului Nikola Tesla de la finele secolului al XIX-lea. Acest mod de transmitere a energiei ar reduce esențial costurile de transport.
„Sunt foarte importante programele care ne consolidează cunoștințele și ne fac să devenim eco responsabili, mai ales că instruirile au fost interactive și interesante. Acum vom putea promova aceste cunoștințe în comunitățile noastre și în viața de zi cu zi. Fiecare pas al nostru contează și planeta depinde de eforturile noastre”, a declarat Vitalina Rusu din satul Sculeni, raionul Ungheni.
„Este o plăcere să vizitez tabăra de vară ENERGEL, care radiază de energie și entuziasm. Accentul pus pe teme legate de energie și mediu este oportun. Angajamentul pe care îl văd denotă înțelegerea necesității urgente de a aborda provocările globale de mediu. Abilitățile de a canaliza această înțelegere în astfel de forme expresive de inginerie sunt cu adevărat lăudabile. Fiecare instalație prezentată aici spune o poveste, reflectă asupra tranziției la energie verde și asupra rolului potențial al fiecăruia în aceasta. Atât știința, cât și creativitatea sunt instrumente pentru schimbare, iar lucrările voastre au potențialul de a genera dezbateri și de a inspira acțiuni în domeniul tranziției la energie verde”, le-a spus tinerilor Andrea Cuzyova, Reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.
„Generația mea a făcut prea puțin pentru a preveni schimbările climatice, iar acum voi aveți sarcina să recuperați. Dar, în această tabără am văzut mult entuziasm și cunoștințe. Sunt încrezut că voi, tinerii, viitori cetățeni ai Uniunii Europene, veți reuși să salvați planeta noastră de la încălzirea globală, iar Uniunea Europeană, lider în combaterea schimbărilor climatice, vă va fi alături în continuare”, a spus Solomon Ioannou, manager de programe la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
„În ultimii ani, energia ni se asociază cu tarifele mari și crizele. Însă, energia viitorului este una verde și sustenabilă, iar tehnologiile evoluează atât de repede, încât devin accesibile ca preț în scurt timp. Ministerul Energiei și-a propus un obiectiv ambițios: să devenim înainte de anul 2050 prima țară în curs de dezvoltare care e neutră din punct de vedere a carbonului. Suntem o țară mică și cu entuziasmul și cunoștințele voastre, acest lucru este posibil”, a spus Constantin Borosan, Secretar de stat la Ministerul Energiei.